Nachtlenzen

Overdag scherp zien zonder bril of lenzen? Nachtlenzen!

Nachtlenzen zijn een uitkomst wanneer je een bril of lenzen nodig hebt, maar dat om wat voor reden dan ook, liever niet wilt. Nachtlenzen corrigeren jouw ogen terwijl je slaapt, zodat je overdag zonder bril of lenzen scherp zicht hebt. Nachtlenzen zijn daarmee een goede oplossing als je last hebt van je lenzen, door bijvoorbeeld droge ogen, hooikoorts of vuiltjes achter je lens. Doordat je overdag geen lenzen draagt, heb je hier dus geen last van. Nachtlenzen geven je comfort en vrijheid wanneer dit het belangrijkste is, namelijk als je wakker bent.

Nachtlenzen zijn geschikt om bijziendheid te verbeteren [myopie] van
-0.50 tot en met -4.50. De lens corrigeert ook cilindersterktes. Nachtlenzen moeten na één jaar worden vervangen. Meestal bereikt, bij de start met nachtlenzen, het  effect na enkele dagen, het maximaal effect bij 3 weken. Dit is onder andere afhankelijk van de sterkte.

Scherper zien met nachtlenzen

Dit optimale effect houdt in dat je overdag zonder contactlenzen de hele dag scherp ziet. Het effect van de nachtlenzen stopt als je de nachtlenzen niet meer draagt. Het gaat dus niet om een permanente verandering van het hoornvlies.

Ideaal bij:

  • bij droge of gevoelige ogen
  • in onhygiënische ruimtes verkeren/leven
  • veel lezen, beeldscherm gebruik of in een ruimte met airco werken
  • klachten met huidige lenzen
  • last hebben van hooikoorts
  • actieve mensen, sporters
  • geen laserbehandeling kunnen of willen ondergaan
  • goed wil zien, zonder bril of lenzen
  • verblijf in stoffige omstandigheden
  • remming van min-sterkte m.n. bij kinderen vanaf 8 jaar

Hoe werken nachtlenzen?

Nachtlenzen zijn vormstabiele lenzen die je alleen maar draagt als je slaapt. Al je activiteiten doe je dan zonder bril of lenzen met scherp zicht. Terwijl je slaapt, corrigeren de lenzen, zonder dat je het merkt, je ogen. Dit heet orthokeratologie. 

Door de speciale vorm van de lens zorgt de lens dat de voorkant van je hoornvlies heel geleidelijk iets platter wordt, vergelijk het met een afdruk van je horloge om je arm of de afdruk van een ring om je vinger. Tussen de nachtlens en het oog zit altijd een laagje traanvocht. De nachtlens heeft daardoor geen direct contact met het oogoppervlak, wel zorgt dit laagje vocht voor een hele lichte druk en daarmee een verandering van het hoornvliesoppervlak.

Het grote voordeel van, alleen tijdens slapen lenzen dragen, is dat jouw ogen overdag de volledige zuurstof voorziening van wat een oog van nature nodig heeft krijgt. Geen wrijving op het oog wat een lens overdag dragend wel doet.

Mocht jij, om welke reden dan ook, stoppen met nachtlenzen dragen, dan gaan jouw ogen vanzelf weer naar de oorspronkelijke situatie terug. Het mooie van de nachtlenzen is dat het resultaat omkeerbaar is; de cellen van het hoornvlies die in het midden verplaatst worden, kruipen weer terug naar hun oorspronkelijke plaats, indien de lenzen enige tijd niet gedragen worden. Nu zijn er materialen voor vormstabiele lenzen die zeer veel zuurstof doorlaten. Mede hierdoor, maar ook met hulp van deskundigheid en speciale meetapparatuur, een zogenaamde corneatopograaf, die een exacte vormgeving maakt van het hoornvlies, kunnen nachtlenzen vervaardigd worden.

Oogmeting

Met een daarvoor ontwikkeld computerprogramma worden al deze gegevens uitgewerkt, om de juiste individueel bepaalde nachtlenzen te kunnen maken. Deze receptlens gegevens worden op een draaibank met een diamantbeitel vervaardigd.

Landelijk is er ondertussen flinke belangstelling voor nachtlenzen vanwege het grote comfort. Ook bij dragers van zachte lenzen die last hadden van discomfort zijn nachtlenzen een uitkomst. De nachtlens is een serieuze concurrent van zowel de zachte lens als de laseroperatie. 

Graag geef ik je persoonlijk en vrijblijvend advies!

Afspraak maken?
Droom je leven met je ogen dicht en leef je dromen met je ogen open
nachtlenzen
Dank je wel voor je vraag, wij zullen hem zo spoedig mogelijk beantwoorden.
Oops! Something went wrong while submitting the form.