MEDISCHE contactLENZEN

lenzen met een medische indicatie

Contactlenspraktijk Oog voor Lenzen is gespecialiseerd in het aanpassen van lenzen met een medische indicatie.  

Op advies en in overleg met desbetreffende oogarts worden de medische contactlenzen aangemeten, na deze indicatie verzorgt de contactlensspecialist voor het aanmeten en controleren van de lenzen.

Medische contactlenzen zijn noodzakelijk bij diverse oogaandoeningen. Dit kan het geval zijn bij een onregelmatig (irregulair )hoornvlies als een keratoconus of PMD , bij een traumatische aandoening, droge of pijnlijke ogen, na een hoornvliestransplantatie of na een laser behandeling die niet volledig gecorrigeerd is.

Voor elke vorm van oogaandoeningen is er een speciale lens te verkrijgen. 

Het grootste gedeelte van deze contactlenzen kan worden vergoed door de zorgverzekeraar.

Bandagelenzen

Bandagelenzen zijn zachte lenzen zonder sterkte die het oog beschermen. Ze worden aangepast op advies van een oogarts bij een oogbeschadiging. 

De lenzen bedekken het hoornvlies (de cornea) en een gedeelte van het bindvlies. Deze zachte lens is gemaakt van hoogwaardig materiaal dat zorgt voor voldoende zuurstoftransport. Het hoge vocht opnemende vermogen van dit materiaal is gunstig voor de toepassing van oogmedicatie en beschermt het oog tegen invloeden van buitenaf. 

Bandagelenzen worden vaak toegepast bij hoornvliesbeschadigingen, een verkeerde stand van de wimpers, na een oogoperatie of oogtrauma en bij hechtingen in het hoornvlies. Ook een niet goed sluitend oog tijdens nachtrust kan voor geïrriteerde ogen zorgen. In de genoemde gevallen bieden deze lenzen een goede oplossing.

Corneale lenzen

Corneale lenzen rusten op het hoornvlies (de cornea) en zijn kleiner dan de diameter van het hoornvlies. Corneale lenzen worden vaak gebruikt als er vormafwijkingen geconstateerd worden op het hoornvlies zoals een astigmatisme. 

Corneale lenzen zorgen ervoor dat de voorkant van het oog weer een regelmatige en ronde vorm krijgt. Omdat de ruimte tussen het onregelmatige hoornvlies en de corneale lens wordt opgevuld door traanvocht verbetert de gezichtsscherpte.

Filterlenzen

Filterlenzen zijn medische lenzen die het licht deels absorberen. De lenzen worden gebruikt bij overgevoeligheid voor licht. Ze houden fel zonlicht tegen en blokkeren de schadelijke ultraviolette straling.

Filterlenzen fungeren op deze manier als een lichte zonnebril en kunnen verlichting bieden bij tranende en branderige ogen. 


Irislenzen

Irislenzen worden toegepast als vervanging van de natuurlijke iris, meestal na een ernstig oogtrauma of oogoperatie. Het zijn meestal zachte lenzen, voorzien van een nabootsing van een iris structuur en kleur. 

De gekleurde lenzen zorgen ervoor dat de iris rechts en links visueel weer cosmetisch gelijk aanzien. 

Scleralenzen

Scleralenzen steunen op het oogwit (de sclera) en niet op het hoornvlies (cornea).

Scleralenzen dienen ervoor om het hoornvlies te beschermen en te corrigeren. Ze worden vaak toegepast bij onregelmatige (irregulaire) hoornvliezen en bij een keratoconus of PMD , tevens bij te weinig ofwel geen traanvocht en na een hoornvliestransplantatie of oogtrauma.

De scleralenzen maken alleen contact met het oogwit, het minder gevoelige deel van het oog, hierdoor worden de lenzen als comfortabel ervaren. 
_________

Wat is een Keratoconus? 

Keratoconus is een aandoening waarbij de vorm van het hoornvlies afwijkend is. In plaats van de normale, regelmatige vorm is het oog kegelvormig. Bij keratoconus vervormt het hoornvlies, het stulpt als het ware uit. Deze vervorming wordt ook wel veroorzaakt door verdunning en door het steiler worden van voornamelijk het centrale gedeelte van het hoornvlies ook wel PMD genaamd. De oorzaak is een afwijkende structuur van het hoornvliesweefsel, waardoor het zijn stevigheid en zijn dikte verliest. Meestal is deze aandoening dubbelzijdig, maar kan de mate van ernst rechts en links verschillen. 

Omdat het hoornvlies het belangrijkste brekende medium van het oog is, heeft deze vormafwijking grote gevolgen voor het gezichtsscherpte. De sterkte van het oog verandert en er ontstaat een vervormend beeld wat resulteert tot een lager gezichtsscherpte. Soms ontstaan er littekens die het gezichtsscherpte verder verminderen.

Er bestaan diverse gespecialiseerde keratoconus lenzen, waaronder harde en zachte  keratoconus lenzen. Afhankelijk van de mate van aandoening zal de keuze gemaakt worden.

Een keratoconus ontstaat veelal in de puberteit, na een zwangerschap of na hormoonkuren en kan soms tot het 40e levensjaar langzaam verergeren. 

Keratoconus kan beter worden gecorrigeerd met contactlenzen dan met brillenglazen, om een maximale gezichtsscherpte te bereiken . 

Afhankelijk waarin de keratoconus zich bevindt zal bij Oog voor Lenzen een advies gegeven worden in welk type lens het beste is. 


Afspraak maken?
Droom je leven met je ogen dicht en leef je dromen met je ogen open
nachtlenzen
Dank je wel voor je vraag, wij zullen hem zo spoedig mogelijk beantwoorden.
Oops! Something went wrong while submitting the form.